Want your
own Fotopage?







 
LEA OVEN

By: Daalia Abdul

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Sunday, 16-Dec-2007 07:27 Email | Share | Bookmark
Kuih Keria .. Ohhh .. Kuih Keria ...

Tak tahu lah mimpi apa saya hari minggu nie.. tak semena-mena, pergi wet market dengan hubby pagi tadi teringin sangat nak makan kuih keria .. tapi tak nak beli .. rasa macam berkobar2 nak buat sendiri ... tapi phobia satu perkara .... takut gula untuk sira tu tak jadi .... pernah buat dulu tapi FAIL gula tu lembek .. basah aje .. tak jadi mersik dan tak melekat kat kuih ... phew.. baca bismillah banyak2 ni sebelum menyira kuih roda ku kali nie ...

So balik aje dari pasar, cepat2 suruh bibik rebus ubi keledek yang di beli ..... then cepat2 surf net cari resepi kuih keria .. tup tup terjumpa la resepi Mama Fami yang memang tak asing lagi kat alam fotopages ni kan ... siapa tak setuju angkat tangan ..

Click here for the resepi from Mama Fami page : Resepi Kuih Keria MamaFami


Haaa... yang ini tepung dan keledek yang telah dilecek dan uli dengan tepung, dan di bulat2kan macam roda .. cam tak percaya aje petang ni ter"over" rajin ... hehe .. selalu suruh bibik aje yang buat kueh minum petang ...

Inilah hasil kuih keria saya hari ini ... hehe jadi tak ... ? ini lah hidangan untuk minum petang kami sekeluarga petang ni after my kids came back from their computer class....

The day before .... hari hujan .. tak ke mana pun ... cuma .. neighbor depan rumah buat kenduri kahwin nephew nya ... dari kelantan .. kami pi makan aje ... terlanjur ada pengantin, snap aje lah few pix.... kenduri simple aje.. nama pengantin pun tak sempat nak tanya ... ( heee.. )


sempat gak asked my girl to snap few pix termasuk me and the makcik pengantin lelaki Alamak !! Baju merah la... merah sangat lah mak ngah .... stood out among the crowd... bila yang lainnya semua sedondon biru . tak ape lah baju mama nya sedondon dengan air sirap atas meja makan pengantin tu jadi leeee


Quote:
Wan Zee, biasa la kekadang cepat kekadang nak berabuk FP tak di update …
Lyn, memang sedap kuih buat sendiri.. yg jual kat kedai tu keras lebih tepung aje.. biasala orang berniaga kan... cik mek molek pun best juga, masuk gula kat dalam ...saya suka gak yang tu ...
Gee, senang aje.. antara nak buat ngan tak nak buat aje… saya ni pun entah mimpi ape terajin lak hari ni nak buat kueh .. hehe .. menyerlah kan bakat terpendam ....
Aishah, tu la pasal.. merah bebeno
Fliffy, MamaFami protes habis kok .. hehe … ramai sayang Mama Fami ni …
Ummirafeeq, hik3x.. saya ni pengantin dah senja ….
Izwan, thank you .. nak ?
MamaFami, aduduh ... kok protes sih buk fami .. usah gitu buk... sedap benarrr .. kuih keria resipi ibuk tu ...
Mazlan, …. Dear, hehe thank u so much ….
Ibu Chempaka, tak sempat nak hantar … sekali pusing ada, dua kali pusing dah katam semua nya …
hunny, u like keria ? suruh la mak buat .. hehe or buat sendiri kok ….
dOd, masa dulu2 jek ? sekarang lama dah ke tak makan keria .. ?
Hajar, thanks … selamat hari raya to you tu… tengok lah nanti kalau dapat shot orang tengah sembelih lembu korban …
Yatie, betul tu lebih keledek dan kurangkan tepung.. gula merah ? saya tka pernah cuba, good idea gak tu .. maybe can try next time
Nurul, haha awak sama lah dengan kita, pernah fail sira kuih … hehe ... bila buat keria labu tu pass pass lah kat tambun sikit ye ... yup .. biru itu menawan .. kita pun sanding pakai biru-biruan gak … haha
Bonda RaynR, dah lama kawin nie kena lah ”lagi” rajin buat kuih ... hehe
Kejora, gym .. ? 5 tahun lepas selalulah semasa kerja di PJ, tapi sejak dah duduk Ipoh ni berat buntut lah pulak… kena start balik la gym ni…. Kena buat one of the resolutions tahun baru
Sue, kuih gelang … ? ad agak yang panggil kuih roda ….
Za, dulu selalu buat.. sekarang ?
Dee, sama lah kita suka kuih keria ni … selamat hariraya aidil adha to u too
Ezaiedin, tak buat persiapan apa2 pun.. zero…
Syakir, oo .. u suka yang tak manis la ye .. sama macam kawan kita Jeff tu la yek
Ija, sungai udang kat mana tu ? tak sangka jumpa orang kampong kat fotopages pulak
Wani, mak awak pun wat kueh ni gak… bagus la seronok awak makan
Ouled Kenitra, lama dah tak makan .. ? Harus cari tu ...
Mamaharizdanish, rajin yang datang secara tiba2 …
Mama Farhan, dah dapat kuih keria nya ?
Effa, memang sedap makan panas2 .. sebab tu kali kedua pusing habis
Irma Hakimi, iyer ...kuih keria memang sedap .. tertinggal train tak pe.. hop on another one .. hehe ... dispaly photo on top ? check this out=> http://mazlia.fotopages.com/?entry=763629
Lieya, nak rasa sepiring ? saya pun tak sempat nak pusing kali kedua dah habis ….
Eija, camna nak pos.. dua kali pusing dah habis semua nya … email saya dah reply
Ayu, duhhhh mana kok mengidam .. haha
Kamalina, practice makes perfect orang kata.. tul tak ? hehe tu la pasal .. merah out of place pulak rasa hari tu …
Jeff, boleh lah tu m’sian donut….ketuk2 buang gula…. Memang tag line you kat mana2 pun bila tiba entry kuih keria ..
Yanie, ada anak kecik pun boleh masak… steal some time lahh
Fauzibaie, mei jemput k eke rumah saya leh makan betul2 ….. saya ada 5 kids ( 3 + 2 ) … hehe
MamaNiza, mana ada start resepi.. guna MamaFami nyer resepi kok … cuba lah buat… boleh jadi nya
Echa, sama2 lah kita singgah menyinggah ye…
Zatidhati, duhh terangkat gue…. Thank u thank u
Mfouzi, bagus tu camtu lah sayang pasangan kita nama nyer... ngajar kat ipoh ? sek mana ?
Nic, tu la .. seronok giler gi bergambar kat cameron ….
Wanie, sebab dah lama tak buat lah kena buat tu ...
MaDiHa, campur tepung pulut ? tak pernah lak saya buat… tak liat ke ?
Zara~Ab, tempting to eat the keria ? sila kan …
tarqzaidanirah, kuih gelang ? kuih tayar pun leh gak
Maylique, golek dalam gula icing.. penyelamat tu … no risk of gula sura tak lekat… brilliant idea ! Thanks
Emmy, senang aje buat nya … gi lah buat ...
Haniss, keria dengan kopi panas memang ngam sangat tu !
Cek De Sam, keria is everybody’s favorite, it seems
@lh@mdulill@h!CintaDhinasAzraaei, biasa la yg jual kat kedai keras sikit sbb banyak tepung. Alhamdulillah lepas putus tunang you dapat pengganti yang baik dan understanding... jagailah hati suami tu baik2 ya... and selamat berbahagia selalu..
Elara, thank you .. whoever you are ….
Liya, tengah mengidam .. ? alah ciannya dia… berapa bulan dah nie ? bila balik malaysia lagi ? 6 tahun lama tu kat Japan ...
Baba dah Separuh Abad, thank u droped by my page… aduh tak terkira lah berapa banyak each one makan .. tak sempat nak bagi jiran … dah selamat semua nya …
Ummirafeeq, selamat hari raya to u and family too
Farid Omedia, kuih keria semua orang suka .. hehe
Amziry, diet ? selamat lah berdiet yee.. pandang aje lah kuih tu kok … yes, merah my favorite .. nasibbaik tak kena kejar lembu ek …
Fazi, mana ada food FP… buat malu den jo nanti keno golak …. hmm Fazi, setakat buat kuih keria petang Ahad tu, once in a blue moon takkan leh challenge u guys yang sooo "passionate" in cooking u tunggu lah nanti .. entah bila akan ada entry yang I masak "sendiri" lagi ...
Razzs, favorite semua …. Kuih nya simple and sedap.. selamat hariraya Aidil Adha to u and family too
tawonendas, teringat kuih mak .... suruhlah someone buat leh makan


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2008.

ns4008229.ip-198-27-68.net